Мъжко хоро на реката в Сливен на Йордановден

Мъжко хоро на реката в Сливен на Йордановден
04.01.2016 / 12:55

ГС „Свети Георги Победоносец" кани сливналии на празненство по случай Йордановден. Празникът се организира съвместно със Сливенската митрополия.

Празненството включва отслужване на празничен водосвет по случай светлия християнски празник – Йордановден. Водосветът ще се отслужи на 06.01.2016 г., от 11:00 ч. и ще завърши с хвърлянето на кръста във водите на реката. Очаква се празникът да бъде уважен и от Сливенския митрополит Иоаникий. След това ще се проведе, вече традиционното „Мъжко хоро".

Според християнската религия този ден е посветен на Кръщението на Исус Христос в река Йордан и е един от най-тържествените църковни празници. Смята се още за ден на светлината и просвещението. Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет. След ритуалното кръщаване на водата свещеникът хвърля кръста в реката или в морето. Мъжете се спускат да го вземат. Народното поверие гласи, че ако реката е замръзнала - годината ще е здрава и благодатна, а всеки който се намокри в светените води не се разболява.Хорото е отражение на библейската притча за покръстването на Иисус Христос в река Йордан, като в момента на Светото кръщене небето се разтваря и Светият дух слиза на Земята като гълъб.

 

Източник: Сливен прес
 
 

Copyright © 2008-2020 Сдружение "Св. Георги Победоносец" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев