ГС "СВЕТИ ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ" ЗА ЧЕТВЪРТА ГОДИНА ОРГАНИЗИРА ВАДЕНЕ НА КРЪСТА И МЪЖКО ХОРО В СЛИВЕН

BOGOIAVLENIE
04.01.2018 / 21:36

Управителният съвет на Гражданско сдружение "Свети Георги Победоносец" - Сливен, кани всички наши съграждани и гостите на нашия град на празненство по случай Богоявление - Йордановден.

Празникът на 6 януари /събота/ ще започне с традиционната литургия. От 10,30 ч. литийно шествие ще тръгне от храм "Света София" към Новия мост на Новоселска река. Там ще бъде отслужен водосвет, а от 11 ч. Светият кръст ще бъде хвърлен в реката, като ще се проведе вече традиционното Мъжко хоро.

Празникът се организира съвместно от Сливенска митрополия и Гражданско сдружение „Свети Георги Победоносец”. От Митрополията припомнят, че в ритуала по изваждане на Кръста могат да участвата само кръстени православни християни.

От Гражданско сдружение „Свети Георги Победоносец" съобщават, че за участие в хорото народната носия е силно препоръчителна. По изключение, могат да участват и мъже с бяла риза върху бяла тениска, бяла блуза и черен панталон. Хора с анцузи и други спортни и нетрадиционни за българското минало облекла, няма да се допускат.

"Идеята на изживяването е в духа на българската народна традиция и в тази връзка е желателно да се съобразим с подходящия външен вид.

Бъдете на място поне в 10.30 часа.

Моля, не злоупотребявайте с алкохол или упойващи вещества! Хора във видимо нетрезво състояние няма да се допускат. Обичаят е за здраве и най-вече за каляване на волята. Смелост, добита в следствие на алкохол или упойващи вещества, обезсмисля влизането в студената вода.

Вино ще има и след хорото ще можем да си кажем "Наздраве!", призовават организаторите от Гражданско сдружение "Свети Георги Победоносец".

Повече информация за събитието можете да намерите във фейсбук на адрес:

https://www.facebook.com/events/170823420171368/

Вадене на кръста и мъжко хоро на Йордановден - Сливен

 
 

Copyright © 2008-2020 Сдружение "Св. Георги Победоносец" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев